torsdag den 31. december 2009

Illustreret nytårstale

Jeg tænkte egentlig, at en status over de sidste 10 år var for meget til sådan en lille blog, men Flo's gennemgang af hendes sidste 10 år rørte mig så meget, at jeg prøver alligevel. Du kan jo altid bare kigge billeder, hvis der er for meget tekst til dine små nytårsøjne..
2001: Den lille by Vejen var begyndt at føles som en spændetrøje, så da min butiksuddannelse var færdig, drog jeg mod happening Århus. Det første år var spændende, men mest ensomt, præget af lortejobs og så få penge, at jeg nærmest levede af knækbrød og havregrød. Jeg brugte meget tid på at ligge og stirre op i loftet og bekymre mig om den tredje verdenskrig, som jeg var sikker på, at 9/11 havde udløst.
2002: Jeg fik nok af latterlige jobs og lange perioder med arbejdsløshed – jeg skulle jo være "et eller andet kreativt". Selvom jeg prøvede, kunne jeg ikke finde på andet end tøjdesigner. Det var der mange, der havde sagt, at jeg nok ville være god til. Siden jeg ikke anede en kæft om tøj, syntes jeg, at jeg ville starte med at uddanne mig til dameskrædder.
2003: Ud over et overraskende langt forhold til en irsk katolik, kan jeg ikke huske andet om det her år, end at jeg syede og syede og arbejdede i lidt i Bilka, og så syede jeg lidt mere. Da jeg startede på skrædderskolen kunne jeg nemlig ikke engang tråde en symaskine, så man kan sige, at jeg havde lidt at indhente i forhold til de andre.
2004: Så snart skrædderuddannelse var slut - med et udmærket resultat over i købet - pakkede jeg al sygrej laaangt væk, og siden har det ikke rørt sig ud af flækken. Det var ret tydeligt, at jeg ikke skulle leve af at lave tøj, men hvad så? Jeg bruge året på at trække vejret i bund og på at finde ud af, hvad jeg ville være, når jeg blev stor. Journalist, foreslog en test. Det kan føre til mange ting.
2005: For at undgå at runde midt-20'erne af med endnu en ubrugelig uddannelse, tog jeg et højskoleophold med fokus på journalistik. Det ville have den bonuseffekt, at jeg samtidig ville møde alle de venner, der skulle betyde mest i min fremtid, tænkte jeg. Rundkreds, fællessang og gruppekram. Det hører man jo tit. Men jeg tog fejl. Der var få på højskolen, der ikke levede for at være midtpunkt i den festlige klike, hvor jeg bare ikke helt var velkommen. Jeg blev heldigvis en del af en hyggelig lille outsidergruppe og vigtigst af alt - jeg genfandt et bankende skrive-hjerte i mit bryst.
Det med venskaberne var jeg trist over. Jeg havde altid haft få gode venner, der hørte til i en større gruppe, hvor jeg til gengæld ikke spillede nogen rolle. For mig virkede det med at finde en "flok", hvor jeg kunne føle, at jeg hørte til, som en slags forjættet land. Nærmest som Narnia, hvor man en dag ville åbne en dør og tænke "Nå, så det er HER, I gemmer jer! Hvor er jeg glad for at se jer."
Præcis sådan var det at starte på journalisthøjskolen. 1. semester var et uventet hjørne af himlen for mig.

2006: Fester, fester, fester, sjov og ballade stod den på de aftener, der ikke blev brugt på det efterhånden krævende og udfordrende studie. Jeg lod det hele opsluge mig og blev rusvært og redaktør på skoleavisen. Jeg arbejdede i en sushibiks ved siden af, og selvom jeg aldrig havde fri, var det et fantastisk år.

2007: Mit skribenthjerte og min faglige selvtillid fik for alvor luft under vingerne, da jeg flyttede til København og var et år i journalistpraktik på HK/Privat. Imens var jeg kærester med en gut i Århus.


2008: Cirka samtidig med, at jeg flyttede tilbage til Århus for at arbejde på den lokale metroXpress-redaktion, slog gut fra Århus op med mig. Jeg gik i tusind stykker. Men efter et halvt år fik jeg nok af min egen ynkelige tristhed og besluttede mig for, at det var på tide, at jeg fik set mit liv i et nyt lys, og så ville jeg give mig selv nogle kreative udfordringer. Man kunne sige ufatteligt mange gode ting om at være på et nyhedsmedie, men kreativ udfoldelse er ikke en af dem. Og sådan blev StineStregen født.

De sidste halvandet år af 00'erne kan man læse om i arkivet her på siden, dag for dag. Og det er jeg stolt af. Det har ført til fantastiske venskaber, et drømmejob, sjove udfordringer - og det virker. Jeg ser virkelig mit liv på en ny måde. Sådan mere på helheden end de enkelte dårlige dage, der før fik lov til at fylde alt for meget. Jeg kan slet ikke forestille mig, hvordan 2010 bliver. Hvis året bliver bare halvt så godt som 2009, så lover jeg at holde armene i vejret. Tusind tusind tak, fordi du læste med i 2009.

Rigtig godt nytår!
- du er sej

28 kommentarer:

Fidla sagde ...

Rigtig fin nytårstale - meget bedre end selveste Magrethes ;)

Uden Relevans sagde ...

Wolla lige over!

og en hilsen til søens folk.

Miws sagde ...

rigtig godt nytår og tak for dejlige dejlige tegninger!

Anonym sagde ...

Hvis du havde haft knap så meget fart på, og evt. kastet et blik over skulderen i går, så havde du set to fans stå og glane efter fantastiske Stine, der hastigt var på vej igennem strøget i Århus. Hvis vi havde været lidt modige, og ikke lige landet med 4-toget, var vi nok løbet efter dig, og skabt en scene af dimensioner! Mit nytårsfortsæt bliver derfor at være mere modig næste gang...(og samtidig advare om at det bliver ren idoldyrkelse!)

Tak for en fin streg, og rigtig godt nytår til dig Stine!

Pernille

Unknown sagde ...

Fin nytårstale! Fyldt med tegninger og et bonus-info om hvem denne Stine er :)

Tak i lige måde.

Stine sagde ...

Godt nytår og tak fordi du gider lave StineStregen :-)

Line sagde ...

Godt nytår, Stinchen! Sikke en fin tale! Jeg er nu glad for at have været en del af den lille hyggelige outsidergruppe ;)

KirstenK sagde ...

Fin fin nytårstale...og godt nytår til dig og kæreste...2010 bliver super!

Anonym sagde ...

Godt nytår Stine - tak for dine fine streger : - )
- Mette

Anne S. sagde ...

Jaaaa, jeg tilslutter mig koret af "vi elsker Stine" folkene!!!

Tak fordi du gør hver eneste dag lidt sjovere og tak fordi du vil dele lidt af dit liv med alle os.

Lene sagde ...

Godt nytår, Stinchen. Tak for dig...

Berliner brosten sagde ...

Godt nytår til dig Stine!
Jeg kommenterer aldrig her, men læser/kigger med hver dag. Men i anledning af årets sidste dag (=sentimentalt pladder) vil jeg da lige smide en.
Tak for dine fantastiske tegninger (og tekster). Det er 2 minutters sikker glæde hver dag.

Liebe Grüße!

Anonym sagde ...

Tak for din nytårstale. Du har den sejeste blog i hele blogland.

Godt nytår!

Lea sagde ...

Fantastisk nytårstale!

Og meget betryggende at man ikke er den eneste der ikke helt kan finde ud af det der med at vælge én uddannelsesretning - måske man i 2010 bliver mere afklaret? :)

Kate sagde ...

som det rørte mit gamle hjerte, det med at være outsider... i modsætning til dig har jeg endnu til gode at møde 'jer' der passer i hak med mig.
Godt Nytår og tak for din streg

flo's diner sagde ...

Tak for kommentar og link, og rigtig godt nytår til dig. StineStregen er helt sikkert på listen over mest inspirerende opdagelser i 2009!

Thominous sagde ...

Godt nytår, Stine. Dine farvetegninger fungerer rigtig godt (ser hamrende godt ud på min Hero), så dem håber jeg på, du fortsætter med.

rené sagde ...

2009 var et fantastisk år, og må 2010 blive endnu vildere :)

Mette Hyllested sagde ...

Stine, Du er SEJ!

Heidi sagde ...

Rigtig godt nytår!

Jeg faldt tilfældigt over (endnu) en gruppe på FB der har kopieret en af dine tegninger:

http://www.facebook.com/pages/Nogen-gange-fortryder-jeg-det-jeg-havde-sagt/224300630131?ref=pymk#/pages/Nogen-gange-fortryder-jeg-det-jeg-havde-sagt/224300630131

Annettes space sagde ...

Jeg er vild med dine streger. Rigtigt godt nytår herfra.

Anders VB sagde ...

Tak for et år med skønne tegninger og endnu bedre kommentarer dertil, Stine. Det har været en fornøjelse at lære dig at kende gennem din kunst! Håber dit 2010 bliver endnu bedre og mere givende end dit 2009 var - og at du fortsætter med at dele det med os.

StineStregen sagde ...

Åh, tak for de mange rigtigt fine nytårshilsner. Tak til dem, der skriver sukkersprøde roser (yum), og til Pernille, der ligefrem antyder, at jeg kunne være en form for idol.

I er verdens dejligste læsere, og det betyder så meget mere, end I sådan går rundt og tror. GRUPPEKRAM (tårevædet)!

Sister Bonde sagde ...

Helt ny på stregen og allerede afhængig. Tak Stine

Spiren sagde ...

Du er også sej! Det er helt ustyrligt blæret, at du er uddannet dameskrædder - dén så jeg bare slet ikke komme! :D

Dernæst: Tusind tak for en dejlig, dejlig blog, som fortjener alle de rosenblade (og flere til), som gavmildt strøs ud over den!

Jeg burde helt klart komme noget mere i barndomsbyen, Århus, så jeg kunne anvende min vågne tid noget mere konstruktivt: Aktiv StineSpotting på Strøget! :D

Mange hilsener fra endnu en, der glæder sig til 2010 i din herlige stregs selskab

rené sagde ...

Man burde oprette 'StineSpotterne.dk' - eller bare lave en FaceBook-gruppe (mere)? ;) Jeg har selv spottet Stine, men kan desværre ikke dokumentere det, da jeg fik meget onde øjne da jeg begyndte at svinge med kameraet. Men jeg kan afsløre, at Stinen kan lokkes ud af buskene med chokolade :)

CAPTCHA: slymon - prøv at udtale det som en jamaicaner ;)

Anette sagde ...

Simpelthen så mærkeligt at have læst denne her blog så længe og så finde ud af NU, at du er fra lille bitte Vejen - præcis ligesom jeg. Skål på vellykket exit fra dét sted, puuuha.

StineStregen sagde ...

Anette: Der er få ting i mit liv, jeg er så glad for, som at være kommet væk fra derfra. Egentlig synes jeg, at det er lamt, når folk taler grimt om deres hjemstavn, men jeg kan virkelig virkelig ikke lide Vejen. Så SKÅL!