onsdag den 1. februar 2012

Det' liigodt søj da

Hvorfor er det nu, jysk lyder dumt? Jeg synes en blød, varm jydedialekt er noget af det mest nuser.

13 kommentarer:

Pia Valentin Sørensen sagde ...

Hehe, jeg kan godt følge dig - bortset fra at jeg har været gift med en jysk dialekt, så nu er den helt ude! Nu synes jeg bedre om fynske eller Lolland-falsterske ;)

Michelle sagde ...

Jeg er selv jyde, og kan godt lide den jyske dialekt, medens min kæreste næsten krummer tær, når jeg slår over i rigtig jysk, da han selv er fra Sjælland, og han har haft drillet mig med min dialekt nogle gange, haha :)

Isabella sagde ...

Jeg er helt enig med Pia! Lolland-falsterske er virkelig nuttet! Hehe ;)

Isabella

C. Stubbe sagde ...

Da jeg gik på skole i Århus, fik jeg at vide, at man godt kunne høre at jeg kom fra Randers af - på måden jeg sagde sort på :P

Men de dialekter der, jeg er godt nok ikke meget til de jyske - men gud, hvor er jeg altså lidt små forelsket i min sjællandske vens dialekt :P

- Maiken sagde ...

Lolland og Falster er to forskellige øer.. Og hvis I nogensinde siger Lolland-Falster(sk) i påhør af en fra Lolland eller Falster så falder der brænde ned.. Tro mig, jeg er fra Lolland ;)

Desuden er der osse forskel på Lollandsk og Falstersk.. For det trænede øre altså :)

StineStregen sagde ...

Jeg har simpelthen aldrig mødt en fra hverken Lolland eller Falster, så jeg melder pas i diskussionen (tv-klip gælder ikke, de fortæller ikke hele historien).

Anne sagde ...

Jæ - å fynsk æ de englerne snakker om søønda'en for å gør Vorherre gla' :-) (på den anden side - der er jo ikke nogen, som kan tage en fynbo alvorligt, når han står dramatisk på en scene med sværd i hånd og deklamerer på syngende fynsk: Jæ ve' ha' blo'hævn!) - og inden nogle fynboer bliver sure på deres ø's vegne - jeg er selv fynbo ;-)

Cecilie K sagde ...

Ahem.. Er det med vilje, at den mand ligner den Pæne Mand ret meget? For så er det IKKE sødt..

StineStregen sagde ...

Anne: He he he, det er gode pointer :D

Cecilie: Nej da... hans hoved er meget fladere og rundere, og så er han ældre og bredere. Mænd er bare sjovere at tegne med mørkt hår og skæg!

Cecil August sagde ...

Jeg er tilbøjelig til at give dig ret, selvom jeg er ærke københavner - men efter to søde, jyske kærester må jeg efterhånden til at se sandheden i øjnene; det kan sgu godt være charmerende hos en pige (selvom jeg har meget svært ved at tage andre fyre seriøst, hvis de taler jysk, god knows why).

Østfronten sagde ...

Det kan da godt lyde blødt og sødt, men for analretentive sprognørder (som undertegnede) er det simpelthen ikke ok, ikke at bruge både 'en' og 'et', at 'gå på toilet' (come nu on - det hedder 'toilettet' i den sammenhæng, fordi man jo refererer til et specifikt et af slagsen) og hvis man 'fryser fingrene' så er det grundlæggende enten tarveligt eller dumt (afhængigt af om man er i færd med at nedfryse andres eller egne ekstremiteter) - man fryser jo OM fingrene. Men jo, grundlæggende er jeg ret pjattet med 'min' jyde - og han finder sig sindigt i at blive rettet. Hver gang.

Johanne sagde ...

Fornemmer jeg jyder være glade for sjællandsk? Det er ellers en sjældenhed, kan sydsjællænderen, der er bosat i Århus, afsløre, så jeg er meget glad! Omvendt kan ingen andre sige æg [æ'æ'æg] på samme måde eller sætte så mange udsagnsord efter hinanden: "Min mor har haft sku' deltaget i flere år".
Summa summarum: længe lever danske dialekter! Dem er der afgjort en hel masse charme over.

StineStregen sagde ...

Caretaker: Det er i virkeligheden meget spændende, hvorfor man reagerer, som man gør, på dialekter. Da jeg var meget yngre blev jeg altid så piiinlig, hvis jeg mødte nogle unge på min alder med jysk dialekt - og jeg aner simpelthen ikke hvorfor.

Østfronten: Jeg har været som dig, men pludselig en dag kunne jeg ligesom høre mig selv så overkorrekset og næste kunstig i mit sprog, at jeg tænkte, at hvis jeg nogensinde skulle lære at skrive dialog og rigtige mennesker, så måtte jeg lære at elske små fejl og personlige måder at bruge sprog på. Så nu er jeg i den anden grøft :D

Unknown: Sjællandsk kan også være rigtig fint. Ikke mindst er det imponerende, hvordan I kan gøre te og æg og kål til flerstavelsesord og kaffe til en enkelt :) Så jeg er enig: Yay for dialekter!